Emotie-organ-boala, o legatura psihosomatica de analizat, cu Dr. Vanessa Youness
Emotiile sunt declansate de contactul senzorial cu lumea exterioara, contact mijlocit de cele cinci simturi. Ca urmare a faptului ca oamenii intra in relatii interpersonale si cu lumea inconjuratoare prin intermediul celor cinci organe senzoriale, ei se afla continuu intr-o stare de raspuns emotional. Pe langa cele cinci simturi fizice, orientalii considera mentalul temporal ca fiind un al saselea simt, si de aceea fanteziile, visele si alte imagini autofabricate functioneaza similar stimulilor externi, provocand raspunsuri emotionale, spune Dr.Vanessa Youness.
Fiecare emotie pe care o dezvoltam declanseaza reactii fiziologice in organism, ca de pilda secretia diversilor hormoni, eliberarea neurotransmitatorilor in creier si in sistemul nervos, modificari ale pulsului si ale presiunii sangvine, accelerarea respiratiei si stimularea sau supresia digestiei si peristaltismului. Daca un raspuns emotional devine extrem sau exploziv si daca se prelungeste sau se repeta frecvent, el cauzeaza o serie de reactii fiziologice severe care pot leza serios organele asociate si pot scoate din echilibru intregul sistem energetic uman.
Este un fapt bine cunoscut in medicina occidentala ca o persoana ce se lasa indelung prada durerii provocate de moartea partenerului de viata devine susceptibila de cancer, de boli cardiace si de alte afectiuni fatale.
Faptul ca chinezii nu isi arata emotiile pare ciudat pentru noi, avand in vedere ca imobilitatea emotionala este un semn de neincredere in cultura noastra.
Cultura occidentala moderna, de la dezvoltarea psihanalizei, investigheaza si filozofeaza pe seama relatiilor sociale si a trairilor interne. Constiinta individuala emotionala a luat nastere in cultura noastra odata cu era crestina. sa nu uitam ca in Grecia antica – leaganul civilizatiei europene – a avea grija de tine nu insemna o intoarcere catre sine si catre lumea ta interna spirituala, ci insemna sa devii un om de actiune, preocupat de problemele familiei tale si ale cetatii.
In traditia chineza si in extenso – in cea orientala – emotiile au un rol diferit: Confucianistii considera ca trairile personale – inclusiv emotiile sunt de importanta secundara in fata problemelor colective. Daoistiiiconsidera ca trebuie sa iti calmezi spiritul sa il faci invulnerabil la stimuli interni si externi pentru a gasi calea – Dao. Budistii sunt de parere ca singura cale prin care poti sa intelegi si sa te intelegi este sa te distantezi de diversele legaturi ale sufletului.
Medicina traditionala orientala a observat ca fiecare dintre cele 5 emotii primare: furie, teama, ingrijorare, bucurie, tristete – sunt legate de cate o loja energetica – organ, astfel incat lantul de cauza – efect intre starea emotionala si boala este imediat observat de catre medic – chiar daca boala nu este evidenta clinic fapt deosebit de important in profilaxie.
Furia este legata de ficat
Furia–cand atinge niveluri extreme, poate leza energia yin a ficatului, energie care controleaza sangele, bila si alte fluide asociate. Dezechilibrul rezultat permite energiei hepatice yang sa izbucneasca precum un foc necontrolat si sa urce spre inima si craniu, producand: dureri de cap, ameteli, vedere neclara si confuzie mintala. In acest sens, adjectivul “coleric” (bilious in limba engleza) se refera deopotriva la un temperament irascibil si la o disfunctie hepatica. Accesele frecvente de furie afecteaza ficatul, fapt care mareste predispozitia spre irascibilitate, producand astfel un cerc vicios de energii emotionale distructive.
Anxietatea, mahnirea sunt legate de plamani si intestin gros
Anxietatea blocheaza energia si lezeaza plamanii. Ea determina congestia aparatului respirator si afecteaza respiratia. Din moment ce plamanii guverneaza energia prin intermediul respiratiei, anxietatea blocheaza circuitul energetic prin inhibarea procesului respirator, fapt care la randul sau, scade rezistenta prin slabirea scutului de energie protectoare. Anxietatea afecteaza, de asemenea, intestinul gros – organ yang cuplat cu plamanii – putand produce astfel constipatie si colite ulcerative. In mod similar, anxietatea cronica afecteaza splina, pancreasul si stomacul, cauzand indigestia si privarea intregului organism de energia de nutritie, diminuand deci rezistenta.
Concentrarea, grijile sunt legate de splina
Concentrarea excesiva afecteaza splina, pancreasul si deopotriva stomacul – organ yang asociat lor. Termenul de “concentrare” se refera la o fixatie psihica obsesiva asupra unei anumite probleme, la o preocupare mentala constanta, inclusiv orice fel de ingrijorare cronica. Ea afecteaza digestia, cauzand dureri abdominale, si scade rezistenta prin privarea corpului de energie nutritionala.
Sa nu uitam, din medicina occidentala conexiunile existente intre ingrijorarea cronica si tulburarile stomacului, precum ulcere si indigestia.
Teama este legata de rinichi
Teama excesiva afecteaza rinichii, producand scaderea energiei la acest nivel, uneori determinand pierderea controlului vezicii urinare ca organ yang cuplat. Reciproc, Tratatul Clasic de Medicina Interna afirma: “Daca energia rinichilor este diminuata, individul cade usor prada fricii cronice care predispune la insuficienta renala si la lezare permanenta a rinichilor. Copiii care urineaza in pat sunt marcati frecvent de sentimente de teama, si ambele – urinarea in pat si sentimentul de teama – sunt rezultatul scaderii energiei rinichilor”.
Bucuria excesiva, este legata de inima
Bucuria excesiva ca si spaima, sau orice alta emotie puternic resimtita, prin natura sa adesea neasteptata care socheaza intreg organismul, alarmeaza spiritul si face ca energia sa se imprastie. Deoarece inima adaposteste spiritul, spaima afecteaza intai inima, mai ales in stadiul initial. Daca ea persista si devine teama cronica, are ca efect si lezarea rinichilor. In general, inima este organul cel mai vulnerabil la vatamarile prin excese emotionale, pentru ca ea adaposteste spiritul si constiinta.
Observatii interesante s-au facut si asupra tratamentului – judecand dupa logica inlantuirii lojelor energetice:
Tristetea trateaza furia: furiosului ii spui lucruri triste, dureroase, amare.
Euforia/ bucuria extrema trateaza tristetea: tristului ii spui/ ii faci glume.
Frica trateaza euforia: euforicului il ameninti, ii aduci aminte de ghinion sau de moarte.
Furia trateaza ingrijorarea: provoci pacientul cu actiuni, cuvinte inolente.
Concentrarea trateaza frica: distragi atentia pacientului de la obiectul fricii, catre alt punct de interes neanxiogen, astfel incat sa uite cauza fricii initiale.
Sunt principii simple care pot fi puse in practica de oricine, odata ce a inteles care este emotia dominanta care destabilizeaza echilibrul energetic, concluzioneaza Dr. Vanessa Youness, fondatore a clinicii naturiste, de medicina psihosomatica YOUness WELLness Clinic & Retreats